Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Člani salezijanske družine na duhovnih vajah

Veržej
12.03.2017

V tednu od 5. do 12. marca so se v Veržeju zbrali slovenski salezijanci ter od petkovega večera dalje tudi pisana salezijanska družina, ki smo imeli privilegij, da nas je v naše poslanstvo pa tudi v skrivnosti postnega časa kot pridigar usmerjal prejšnji vrhovni predstojnik salezijancev don Pascual Chávez.

Po pripovedovanju salezijancev, ki so cel teden opravljali duhovne vaje, je bil don Chavez poln jasnih usmeritev in prevetritev salezijanske poklicanosti. Vse to je don Chavez preusmeril tudi na poslanstvo različnih vej salezijanske družine, ki smo se njegovim nagovorom pridružili v Veržeju ob koncu tedna.

Pisana mavrica udeležencev, salezijancev, hčera Marije Pomočnice, salezijancev sotrudnikov, bivših gojencev in gojenk ter don Boskovih prostovoljk je v omenjenih dneh prosila za razsvetljenje Svetega Duha in po pridigah don Chaveza iz istega vira srkala modrost v naslednjih temah: v petek zvečer razmišljanje ob vezilu vrhovnega predstojnika za leto 2017; v sobotnem dopoldnevu o Mariji, ki nam jo podaja Božja beseda; na isti dan popoldne o začetku tretjega (don Boskovega) stoletja in v nedeljo dopoldne o pričah evangeljskega veselja. Vsaka od naštetih tematik nagovarja po svoje, vsaka ima močan pridih don Boskove drže do teh skrivnosti in poklicanosti.

Vezilo 2017 nam ne sme dati spati in nas kliče k drži ljubezni do družin(e), tudi salezijanske.

Božja mati Marija se vsakega od nas dotika na svojstven način. Izredno skrivnostno se je bilo - po Chavezovih besedah - ustavljati ob posameznih skrivnostih Božje matere, h katerim nas uvajata predvsem evangelista Luka in Janez. Po njunih biografskih zapisih smo bili usmerjeni k ponovnemu srečanju z Njo ter posledično tudi z njenim Sinom. V njeno naročje, kot je prvi ravnal že don Bosko, smo (bili) povabljeni polagati številne prošnje pa tudi zahvale za uslišano. In predvsem živeti po Njenem zgledu.

Po dolgotrajni pripravi na praznovanje 200-letnice don Boskovega rojstva ter ob samem praznovanju nas je don Chavez spodbudil, da nas doživetja ne smejo uspavati, ampak se moramo usmeriti k nadaljevanju življenja in dela v don Boskovem duhu.

Vse slišano pa tudi don Boskov zgled in pastoralni načrt papeža Frančiška nas kličejo k temu, naj vedno bolj postanemo priče veselja v okolju, kjer živimo in seveda tudi in predvsem med mladimi.

Vse don Chavezove nagovore smo srkali kot jasne namige za naša osebna razmišljanja in kot smerokaze za poti, po katerih naj bi začeli hoditi, ko se vrnemo v vsakdanjik. Poleg nagovorov nam je veržejske dneve polnila skupna molitev hvalnic in večernic, sobotna adoracija pred Jezusom v Najsvetejšem, zbiranje ob evharistični mizi ter skupni klepeti.

Za vse doživeto iskrena zahvala Bogu, Mariji, don Bosku, in vsem, ki so kakorkoli pripomogli, da je konec tedna pred 2. postno nedeljo dal drugačnega pridiha vsem, ki želimo živeti in delati kot don Bosko. Naj nas po vrnitvi v naše domove, župnijske skupnosti in delovna mesta spodbuja katerakoli izmed besed pridigarja. Če bo naše srce odprto, bo v našo misel ravno ob pravem trenutku vstopila kakšna od don Chavezovih misli(c) in z Božjo pomočjo bodo tudi naše dejavnosti dobile pridih don Boskove duhovne drže, v kateri je hodil skozi neštevilna srečevanja z mladimi. Naj se zgodi - zaradi obljube don Bosku - da bomo živeli njegovo karizmo in zaradi materinskosti Nje in milosti Njega, ki je naše poslanstvo sanjal že od vekomaj!

Monika Pajk