Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Duhovniško posvečenje Matilda Domića

Ig
29.07.2017
Za salezijanca Matilda Domića je 29. julija 2017 prišla posebna ura: ura njegovega mašniškega posvečenja. Po rokah soboškega škofa msgr. dr. Petra Štumpfa in polaganju rok duhovnikov je Matild postal Jezusov namestnik, ko bo opravljal duhovniško službo. Že apostoli so polagali roke na prve kristjane, posvečevali prve duhovnike in nove oznanjevalce evangelija, da bi tako, po Jezusovem naročilu, naredili vse narode za njegove učence (Mt 28,19).

Škof Štumpf je v pridigi vabil novega mašnika k vztrajni in zvesti molitvi: »Don Bosko je za mlade in z mladimi molil in jih s tem vzgajal za nebesa. Dragi Matild, imej na skrbi, da boš ti in tvoji sobratje salezijanci enodušno vztrajal v molitvi. Rožni venec naj vedno odmeva v tvoji molitvi in molitvi salezijanske skupnosti. Dokler bo v salezijanskih vrstah molitev, bo Don Bosko vzgojitelj mladih.« Naj novomašnik povabi Marijo Pomočnico v središče salezijanske družine, ga je povabil škof Štumpf: »Naj njen hvalospev Moja duša poveličuje Gospoda vsak dan odmeva v tvoji molitvi, to naj bo tvoja prošnja k Bogu, da se ne ustrašiš preizkušenj. Drži se Marije Pomočnice, da ostaneš zvest Bogu in Cerkvi!«

Matild si je za novomašno geslo izbral dve besedi iz Janezovega evangelija v odlomku o svatbi v Kani galilejski: »Moja ura« (Jn 2,4). Marija je Jezusa v Kani prosila naj kaj naredi, saj je ljudem zmanjkalo vina, kar je bilo sramotno za gospodarja in mladoporočenca. Jezus ji je dejal: »Kaj imam s teboj, žena? Moja ura še ni prišla.« Jezusova ura je prišla na veliki petek z darovanjem na križu. Pa vendar Jezus ljudi na svatbi ni pustil žejnih in je velel napolniti vrče.

Z mašniškim posvečenjem za Matilda prihajajo ure darovanja za ljudi. Matild bo kot mašnik daroval sveto mašo za žive in rajne, v Jezusovem imenu bo odpuščal grehe, krščeval, mazilil in bil priča svetih zakonov. Za Matilda ves čas postaja razdajanje za ljudi, posebej za mlade.

Matilda Domića so na duhovniško pot poleg številnih sobratov salezijancev in drugih duhovnikov, ižanskih faranov in prijateljev pospremili mama Klara in oče Josip ter brat z družino, sorodniki in rojaki iz hrvaške župnije Gunja, kjer ima novomašnik korenine.

Gregor Markelc
foto: Klemen Lajevec