Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

"Kako pozabiti?"

Turin
23.02.2018
Nepozabni spomin izmučene Sirije v besedah salezijanca Pettenona

»Po žilah mi je ledenela kri!« S temi besedami komentira novice o prenehanju delovanja salezijanskega oratorija v Damasku ravnatelj ustanove »Missioni Don Bosco« v Torinu salezijanski brat Giampietro Pettenon. Dobro namreč ve, da je v ozadju take odločitve skrajno zaskrbljujoč položaj v sirski prestolnici. Pettenon je preteklo jesen z ekipo »Missioni Don Bosco« obiskal Sirijo, zato je sedaj napisal pretresljivo pismo:

Dragi prijatelji,

ko sem včeraj sem prebiral agencijske novice v časopisu, mi je po žilah ledenela kri, saj sem zasledil, da so salezijanci v Damasku prekinili z delovanjem oratorija zaradi dramatičnega položaja, ki ga doživlja sirska prestolnica v teh dneh napadov. Pred le štirimi meseci smo bili njihovi gostje v Damasku. Pred očmi se mi vrstijo obrazi mladih, ki smo jih spoznali, salezijancev in sodelavcev v kuhinji, pri čiščenju in vzdrževanju v oratoriju. Oktobra so bili vsi polni upanja ob krhkem premirju, ki je vladalo v tistem času, in upali, da je najhuje mimo. Na žalost ni tako.

Če so se ravnatelj don Munir in sobratje odločili za zaprtje ustanove, da ne bi tvegali življenj mladih, ki jo obiskujejo, pomeni, da je položaj resnično dramatičen. Kako pozabiti debele solze, ki so tekle ob pripovedovanju o strahu med tedanjimi bombardiranji? Kako pozabiti imena domačinov, ki so pribežali k njim, preden bi jih zadela granata ali smrtonosni strel? Kako pozabiti veličastno dostojanstvo in pristno vero teh ljudi, nedolžnih žrtev, ki niso mogli ustaviti joka ob doživetih grozotah, a so bili pripravljeni na sanje in upanje za prihodnost? Kako pozabiti?

Ponovno so se vrnili h grozi ob od eksplozij popokanih šipah; k celodnevnemu pomanjkanju elektrike; k pomanjkanju hrane, saj nakup pomeni življenjsko tveganje, torej kje dobiti hrano? Tržnice in trgovine se mučijo, da bi dobile blago za prodajo, saj so nabavne poti prekinjene; ceste so najnevarnejši kraji … Da niti ne računam na hud psihični pritisk, s katerim strah hrani vse, vključno salezijance, da ne odprejo več vrat dvorišča mladim, a nadaljujejo s sprejemanjem družinskih očetov in mater, ki obzirno trkajo na vrata in prosijo pomoč, da bodo lahko njihovi otroci kaj zaužili …

Vir: ANS