Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Na pragu Oratorija 2015

Rakovnik
23.06.2015
TISKOVNA KONFERENCA: Oratorij je eden tistih edinstvenih projektov, ki iz mladostne zagnanosti in dobre volje zraste v mogočno gibanje. Gre za večdnevno ali celo večtedenski program za otroke, ki združuje ustvarjanje, zabavo, učenje, druženje, duhovnost, predvsem pa sproščeno in koristno preživljanje prostega časa. Njegova posebnost je, da je prostovoljski projekt mladih za mlade ter da se danes dogaja v že več kot 250 krajih po Sloveniji. Vsako leto tako združuje več kot 17.000 otrok in več kot 5.000 mladih prostovoljcev.
Letošnja oratorijska tema se navezuje na lik mladega fanta Dominika Savia, ki je, čeprav je umrl že pri svojih 15 letih, dosegel veliko osebno zrelost in etično razsodnost. Za mlade je postal takšen zgled, da v krščanskem svetu velja celo za svetnika. Od tod tudi letošnje oratorijsko geslo, njegove besede: »Hočem biti svet.« Njegovo sporočilo je, da ta svetost, ta osebna izpolnjenost, ni v težkih stvareh, temveč preprosto v veselju, pomoči bližnjim in izpolnjevanju svojih dolžnosti.
Oratorij otrokom omogoča to, kar najbolj potrebujejo v svojem razvojnem obdobju: igro, druženje z vrstniki, zgled starejših od sebe, razvijanje ročnih spretnosti, predvsem pa zdravo okolje, napolnjeno s pozitivnimi vrednotami. Hkrati naproti prihajamo tudi staršem, ki v tem času nimajo dopusta in želijo poskrbeti za kvalitetno in cenovno ugodno varstvo svojih otrok.
Še več pa Oratorij daje mladim prostovoljcem – animatorjem. Njihova oratorijska izkušnja sega na zelo raznolika področja in jim tako omogoča celostno rast in pridobivanje kompetenc, ki so za življenje zelo pomembna. Najintenzivnejše je seveda učenje tistih, ki na oratoriju prevzemajo največje odgovornosti – oratorijskih voditeljev.