Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Osvobojeni don Tom

Rim
16.09.2017
»Pomirjen mož, v miru z Bogom in z vsemi, tudi s tistimi, ki so ga ugrabili, zmožen tudi šale na račun tega, kar je doživel.« To so v soboto 16. septembra 2017 z obraza in drže duhovnika Toma lahko razbrali novinarji iz najrazličnejših novinarskih agencij po svetu. V salezijanski hiši Salesianum v Rimu je namreč nekaj dni po izpustitvi iz 18 mesecev dolgega ujetništva prvič javno spregovoril izpuščeni duhovnik Tom Uzhunnalil SDB, misijonar indijskega rodu.

Izpuščenega duhovnika Toma je v vrhovni hiši sprejel vrhovni predstojnik Angel Fernandez Artime, skupaj s še nekaterimi drugimi člani svojega sveta in drugimi pomembnimi osebnostmi iz cerkvenega in družbenega življenja. Indijska veleposlanica v Italiji, dr. Reenat Sandhu, je duhovnika počastila s cvetjem, nakar je stekla težko pričakovana in množično obiskana tiskovna konferenca.

Vrhovni predstojnik je v kratkem uvodu dejal: »Hvala, v teh osemnajstih mesecih se nikdar nismo počutili osamljene«. Poudaril je, kar je glede načina osvoboditve duhovnika Toma že povedal v pismu salezijanski družini: »Ne moremo govoriti o tistem, česar ne poznamo«.

Beseda izpuščenega duhovnika Toma: »Bogu se zahvaljujem in sem vesel, da so danes tukaj sestre misijonarke ljubezni. Izražam jim globoko sožalje,« se je ganjen spominjal tragičnega dogodka smrti štirih njihovih sester.

Nato se vrne k 4. marcu 2016, dnevu napada in ugrabitve. »Nisem jokal, ni me bilo strah; le molil sem k Bogu za sestre, za varnostnike in druge žrtve. Bog je bil z mano zelo milostljiv,« pripoveduje.

Pove še, da do napadalci ob napadu odnesli tudi tabernakelj, zato je nekaj časa nosil s seboj tudi sveto evharistijo. Večkrat poudari, da ugrabitelji z njim niso grdo ravnali in to pripisuje moči »molitve in žrtev po celem svetu«. Resda mu je bila odvzeta prostost, a lahko je v miru spal, dobival je zadosti hrane, tudi za zdravje je bilo poskrbljeno z zdravili, enkrat ga je celo obiskal zdravnik.

»Prvi video o njem je bil objavljen dan po njegovi ugrabitvi« in njegov namen je bil, ali se bo kdo od njegovih domačih, od vlade ali drugih oblasti zganil in skušal doseči njegovo osvoboditev. Don Tom izključuje namige, da so ga ugrabili zaradi vere, saj ga nikdar niso skušali spreobračati v kako drugo vero.

Beseda je dala besedo in don Tom je čedalje bolj podrobno opisoval svoje dneve osemnajstmesečnega ujetništva: menjavanje krajev pridržanja, težava s štetjem dni, o izjemno veliko časa za molitev. »Molil sem za mnoge ljudi,« za papeža, misijonarke ljubezni, za Cerkev … »In tudi za svoje ugrabitelje«. »Zvečer sem se Bogu zahvalil za dan, ki mi ga je dal preživeti. Ker sem bil v nenehni negotovosti, sem ga prosil, če bo naslednji dan zadnji v mojem življenju, naj ga živim po njegovi volji.«

O svoji izpustitvi ve le to, da so jo ugrabitelji hoteli izpeljati že dan prej, a tistega, ki si je prizadeval za njegovo izpustitev, ni bilo ob dogovorjenem času na dogovorjenem mestu in je bila prestavljena na naslednji dan. Končno je bil izročen nekemu vozniku, ki ga je z vso hitrostjo peljal v Oman.

»Lahko sem dirkal po puščavi,« se pošali, kakor tudi z naslednjo izjavo: »Nikoli nisem bil pri papežu Frančišku in verjetno brez te dogodivščine tudi nikoli ne bi bil«. Na to srečanje ima namreč zelo čustvene spomine; papež mu je poljubil roke, »čeprav se nisem imel za vrednega tega«.

Don Tom nekaj dni še ostaja v Vatikanu zaradi zdravstvenih zadev, nato se bo vrnil v Indijo v salezijansko inšpektorijo, iz katere izhaja, v Bangalore.

Skozi 18 mesecev ...

Tom Uzhunnalil je bil ugrabljen v Jemnu 4. marca 2016, osvobojen pa 12. septembra 2017. V napadu na hišo sester misijonark ljubezni (sestre sv. Matere Terezije) v mestu Aden v Jemnu je bilo ubitih 16 oseb, med njimi 4 sestre redovnice. Danes 59-letni Tom je bil do tedaj, ko je bil ugrabljen, 4 leta v Jemnu, na misijonu, ki ga je začel njegov stric duhovnik Matthew Uzhunnalil.

Takoj po njegovi ugrabitvi (nikoli »javno razglašena« ali za katero bi prevzela odgovornost katera koli teroristična organizacija) so se zanj začeli zavzemati mnogi. Ves čas njegovega prisilnega pridržanja so bili izrečeni mnogi pozivi, potekale so molitvene ure v ta namen, mnogi, tudi vidnejše osebnosti, so izražali svojo bližino, med njimi papež Frančišek, ki je 10. aprila 2016 po Regina Coeli pozval k njegovi izpustitvi.

V prizadevanje za izpustitev so se vključili: indijsko ministrstvo za zunanje zadeve, apostolski vikar Južne Arabije, indijska škofovska konferenca, škofje države Kerala, indijska vlada, salezijanci iz Bangaloreja.

O ugrabljenem misijonarju ni bilo kaj dosti preverjenih vesti. Po družbenih omrežjih so se širile vesti o križanju ugrabljenega duhovnika, pojavile so se fotografije, ki naj bi ga prikazovale v obupnem zdravstvenem stanju, mučenega … Pristnost teh fotografij je bila s strani bangalorske salezijanske inšpektorije kaj kmalu postavljena pod vprašaj in kmalu za tem je bila stran na facebooku, ki je to razširjala, zaprta.

Ugrabitelji so v svet poslali dva videa, decembra 2016 in maja 2017, v katerih je don Tom moral izjaviti, da je od vseh »pozabljen« in je prosil papeža in ves katoliški svet, naj se zavzamejo za njegovo osvoboditev.

Pred nekaj meseci je bila salezijanska družba obveščena, da se z ugrabitelji vzpostavljajo stiki; s temi, ki so se prizadevali za izpustitev, je salezijanska družba ves čas ostala v navezi, a nikdar ni imela kakih podrobnejših informacij.

V resnici don Tom ni bil pozabljen v molitvi svojih sobratov po celem svetu in v molitvah salezijanske družine. Misijonarke ljubezni so njegovo fotografijo položile na grob sv. Matere Terezije v Kalkuti, da bi tudi ta svetnica izprosila čudež.

Osvoboditev in izročitev je potekala po nekem humanitarnem delavcu v navezi z omanskim sultanom in zahvaljujoč tudi osebnemu zavzemanju papeža Frančiška, ki je za to zastavil ves svoj vpliv.

Na svobodo je bil izpuščen v Muscatu, v Omanu in istega dne je letalo z izpuščenim misijonarjem pristalo na letališču Ciampino v Rimu, od koder je  bil prepeljan v salezijansko skupnost v Vatikanu, kjer bo bival do vrnitve v Indijo.

Vrhovni predstojnik Angel Fernanedez je ob srečanju don Tomu izročil svoj »salezijanski križ«, ki ga je prejel ob večnih zaobljubah. Dejal je: »Don Tom je pričevalec vere za svet, Cerkev in mladino«.

Po ANS pripravil M. L.