Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Usposabljanje animatorjev pripravnikov

Veržej
13.01.2018
V petek, 12. januarja, smo se animatorji različnih salezijanskih župnij in mladinskih centrov odpravili v Veržej na usposabljanje salezijanskih animatorjev. Usposabljanje je potekalo do nedelje in naučili smo se veliko novega. Usposabljanje je sestavljeno iz dveh sklopov in letošnji sklop je bil Pet dimenzij salezijanske mladinske duhovnosti.

Po spoznavnem večeru v petek nas je v soboto sledil skupen uvod v temo vikenda. Na kratko smo obnovili znanje in poznavanje sv. Janeza Boska. Po njem smo se zbrali v skupinah, ki smo jih oblikovali prejšnji večer ter začeli s kroženji po različnih postajah. Spoznali smo, kako je don Bosko uresničeval dimenzije »duhovnost vsakdanjega življenja«, »veselje in optimizem«, »prijateljstvo z Jezusom«, »občestvo s Cerkvijo« in »odgovorno služenje«. Pri vsaki smo se naučili tudi nekaj konkretnega za naše animatorsko delo.

Ker smo animatorji in moramo znati tudi sami kaj narediti in pripraviti, smo v manjših skupinah pripravili eno igro ali bans, ter jih izpeljali na skupnem družabnem večeru. Vsaka skupina je predstavila svojo igro in po vsaki smo dobili povratno informacijo, kaj je bilo dobro in kaj bi bilo potrebno popraviti; to nam bo zelo koristilo pri pripravi iger na naših oratorijih. Tudi tokrat ni manjkalo petja in plesa. Po dolgem družabnem večeru je sledila adoracija pred Najsvetejšim in nato spanje, saj smo bili že precej utrujeni od dolgega dneva.

V nedeljo dopoldne smo se razdelili po SMC-jih s salezijanci in mentorji ter naredili evalvacijo preteklega vikenda. Sledil je še zadnji skupni del – sveta maša v kapeli, ki jo je daroval salezijanski inšpektor Janez Potočnik ter podelitev priznanj. Vsem je bilo hudo, da smo se morali posloviti od tega kraja in ljudi, saj smo na tem vikendu doživeli mnogo stari, ki jih ne bomo nikoli pozabili. Spletla so se mnoga prijateljstva. Kar je najpomembnejše in namen tega vikenda pa je, da smo se naučili veliko novega, uporabnega. Domov smo se vrnili s pozitivno energijo in bogatejši za množico svežih idej za delo v domačem SMC-ju.

 

Povzeto po Neža Ajda Gabrič